• Entri Terkini

  Monday, February 06, 2017

  Caj Plastik 20 Sen: Khalid Bidas Azmin Ego

  Ketika Datuk Seri Mohamed Azmin Ali kekal dengan sifat egonya yang enggan tunduk kepada desakan rakyat agar caj 20 sen ke atas penggunaan beg plastik dihapuskan, satu demi satu tokoh-tokoh penting negeri ini tampil mempertikaikan Menteri Besar itu. 

  Abdul Khalid terbaharu, bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pula yang mempersoal ke mana akhirnya kutipan caj 20 dibelanjakan dan wujudkah sistem audit bagi memantau wang tersebut selain tidak ya­kin kempen kerajaan negeri itu akan mencapai objektif ditetapkan. 

  Kata Abdul Khalid, jika Mohamed Azmin hendak mendidik rakyat menjaga alam sekitar de­ngan mengurangkan beg plastik, caranya adalah melalui perubahan budaya dan bukannya menambahkan beban pengguna, sedangkan beg plastik masih lagi digunakan secara berleluasa di Selangor. 

  "Mengubah budaya bukan dengan cara mengenakan denda, kita mesti cari jalan bagaimana masyarakat boleh guna plastik dan buangnya ke tempat kitar semula, yang paling penting kitar semula. 

  Itu dilakukan Norway, Belanda dan Finland, mereka ubah budaya bukan kenakan denda. 

  "Satu lagi persoalannya ialah ke mana duit 20 sen itu? Simpan di mana? Saya rasa duit 20 sen akan habis kerana birokrasi (bukan digunakan untuk tujuan alam sekitar)," katanya

  Jumaat lalu, Mohamed Azmin berkeras mahu caj 20 sen ke atas pengguna diteruskan, sekali gus menyaksikan harapan jutaan rakyat Selangor agar caj tersebut yang disifatkan banyak pihak sebagai menambahkan beban orang ramai agar ditarik balik, terkubur sama sekali. 

  Malah, bukan sahaja rintihan rakyat, Menteri Besar Selangor itu juga langsung tidak mengendahkan teguran yang dibuat dua Exconya sendiri, Amirudin Shari dan Datuk Dr. Ahmad Yunus Hairi agar kaedah lain dicari bagi menggantikan pelaksanaan caj tersebut. 

  Mengulas lanjut mengenai sikap Mohamed Azmin, Abdul Khalid berkata, penggantinya itu tidak sepatutnya berkeras untuk meneruskan kempen tersebut jika tiada sebarang pelan alternatif dikemukakan kerana pada akhirnya yang menjadi mangsa dasar berkenaan adalah rakyat.

  • Komen Blogger
  • Komen Facebook

  0 comments:

  Post a Comment

  Item Reviewed: Caj Plastik 20 Sen: Khalid Bidas Azmin Ego Rating: 5 Reviewed By: azmy klanajaya
  Scroll to Top