• Entri Terkini

  Friday, July 21, 2017

  Petani Melayu perlu pelbagaikan pendapatan

  SABAK BERNAM 21 Julai - Orang Melayu terutama golongan petani diingatkan supaya ti­dak terlalu selesa dan ber­puas ha­­ti dengan pendapatan yang diperoleh pada masa sekarang.

  Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Tajuddin Abdul­ Rahman berkata, orang Me­layu sebaliknya perlu be­­kerja lebih kuat termasuk meng­adaptasi perubahan tek­nologi semasa yang mampu meningkatkan taraf ekonomi masing-masing.

  “Perbelanjaan masa hada­pan termasuk persekolahan­ dan perubatan semakin me­ningkat. Sekiranya tidak me­nam­bah pendapatan dan ma­sih merasakan kedudukan me­reka terlalu selesa, orang Melayu juga akan semakin susah.

  “Contohnya, golongan pe­tani, mereka jangan terlalu berharap dengan hasil tuaian padi sahaja. Sebaliknya, perlu mempelbagaikan sumber pendapatan dengan menternak lembu atau menanam cili termasuk mengadaptasi teknologi moden,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Mes­yuarat Agung Tahunan Pertubuhan Peladang Kawasan Sungai Besar Ke-36 di sini hari ini.

  Yang turut hadir Ahli Parlimen Sungai Besar, Budiman Mohd. Zohdi dan Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah Pertubuhan Peladang Kawasan Sungai Besar, Datuk Ramli Norani.

  Tambah beliau, orang Melayu perlu mencontohi kaum Cina yang berubah daripada pekerja buruh kepada pengusaha demi kepentingan eko­­nomi.

  “Dahulu, orang Cina datang ke negara ini sebagai buruh, namun kini mereka menjadi pengusaha. Sementara Melayu pula lebih berpuas hati menjadi buruh,” ujarnya.

  - UtusanOnline


  • Komen Blogger
  • Komen Facebook

  0 comments:

  Post a Comment

  Item Reviewed: Petani Melayu perlu pelbagaikan pendapatan Rating: 5 Reviewed By: Heroldnizam hnm
  Scroll to Top